Zupa krem z młodej marchwi, młodych ziemniaków, kukurydzy i imbiru ze szczyptą cynamonu
Składniki:
- 1 pęczek marchwi (około 5 szt.)
- 5 młodych ziemniaków
- 340 g kukurydzy w puszce
- około 1 litr wody
- 300 g słodkiej śmietanki
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 cebula
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka curry
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta kurkumy
- 2 łyżki oliwy
- plaster masła około 1 cm
- ser Grana Padano
Wykonanie:
Na rozgrzany tłuszcz (oliwa + masło) wrzucamy pokrojoną cebulę w kostkę i smażymy przyprawiając ją solą (pól łyżeczki) dwiema łyżeczkami cukru, cynamonem, curry, kurkumą i pieprzem. Po chwili dodajemy pokrojoną marchew w talarki i ziemniaki w kostkę, uprzednio obrane i umyte oraz starty świeżo imbir. Dosypujemy kukurydzę i smażymy wszystko około 10 minut na małym ogniu. Dolewamy wodę i dusimy około 15 minut. Odstawiamy na chwilę z ognia, miksujemy całość na aksamitną masę i z powrotem wstawiamy na 5 minut do gotowania dodając śmietankę. Na koniec należy jeszcze doprawić danie według swoich smaków solą i pieprzem. Podajemy ze świeżo startym serem, w moim przypadku jest to ser Grana Padano.
Wyglada wysmienicie ! Na pewno skorzystam z przepisu ! (:
OdpowiedzUsuńta zupa to poezja, zapraszam ;)
Usuń