Ryż na mleku ze świeżymi truskawkami
Deser na zimno bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu (dowolny, ja użyłam ryżu do sushi)
- 3 szklanki mleka
- 5 łyżek cukru (u mnie trzcinowy)
- 300 g świeżych truskawek
- ekstrakt waniliowy - kilka kropel
Wykonanie:
Gotujemy ryż w mleku 10-15 minut, słodzimy jedną łyżką cukru, objętość ryżu zwiększy się. Po wystudzeniu dzielimy na dwie części, jedną z nich skrapiamy wanilią i odstawiamy. Opłukane i obrane truskawki miksujemy z czterema łyżkami cukru, dodajemy odrobinę dla smaku i koloru do drugiej części ryżu z dwie łyżki. Wypełniamy szklaneczki warstwowo wedle własnych upodobań. Mój deser wypełniłam na przemian ryżem i sosem powstałym z truskawek i cukru. Wstawiamy do lodówki na jedną godzinę.
Serwujemy :)
Smacznego!
niedawno robiłam też z truskawkami, ale taki normalny, jako obiad.
OdpowiedzUsuńTwoja deserowa wersja smakuje zapewne świetnie!
wygląda cudownie:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńBardzo piękne i apetyczne
OdpowiedzUsuńMoj ulubiony deser - intensywny posmak wanilii genialnie sie komponuje z orzezwiajacymi truskawkami !
OdpowiedzUsuńUbóstwiam taki kremowy ryż, pyycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńdziękuję za odwiedziny i życzę smacznego :)
OdpowiedzUsuńWygląda super :)
OdpowiedzUsuńTak mi przyszło do głowy... jakby smakował taki deser z dodatkiem alkoholu.
dariawkuchni.
Domowy Czaruś ;) pychota! pozdrawiam i zapraszam na fasolową z ogniska :) http://www.grillobranie.pl/2012/03/02/zupa-fasolowa-bableves/
OdpowiedzUsuń