wtorek, 12 marca 2019

Jajko w kokilce zapiekane z kozim serem




Jajko w kokilce zapiekane z kozim serem


Danie z serii Œuf cocotte - bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, jedno z moich ulubionych śniadań. Dodatkami można się naprzemiennie bawić i smakować.
Zapraszam i smacznego!


Proporcje na jedną kokilkę:
  • 1 jajko (wysokiej jakości z wolnego wybiegu)
  • 1 łyżka lekkiej gęstej śmietany (crème fraîche épaisse légère 15% tłuszczu) 
  • 1 łyżka koziego sera (fromage de chèvre)
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu czerwonego 
  • 1 łyżka świeżego szczypiorku
Wykonanie:

Wymieszaną śmietanę z kozim serem przełożyć do kokilki, wbić do niej jajko, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C i piec około 10 minut.

Po upieczeniu przyozdobić świeżym szczypiorkiem. Podawać z ulubionym pieczywem.





Zapraszam na inne przepisy z tej serii:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...