Jajko w kokilce zapiekane z kozim serem
Danie z serii Œuf cocotte - bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, jedno z moich ulubionych śniadań. Dodatkami można się naprzemiennie bawić i smakować.
Zapraszam i smacznego!
Proporcje na jedną kokilkę:
- 1 jajko (wysokiej jakości z wolnego wybiegu)
- 1 łyżka lekkiej gęstej śmietany (crème fraîche épaisse légère 15% tłuszczu)
- 1 łyżka koziego sera (fromage de chèvre)
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu czerwonego
- 1 łyżka świeżego szczypiorku
Wykonanie:
Wymieszaną śmietanę z kozim serem przełożyć do kokilki, wbić do niej jajko, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C i piec około 10 minut.
Zapraszam na inne przepisy z tej serii:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz