wtorek, 14 sierpnia 2018

Sałatka z tuńczyka, pomidorów, papryki, ogórka, oliwek i cebuli skropione oliwą oraz limonką




Sałatka z tuńczyka, pomidorów, papryki, ogórka, oliwek i cebuli skropione oliwą oraz limonką



 Propozycja szybkiego lunchu w upalne południe.


Proporcje na dwa talerze:
Składniki:
  •  200 g filetów z tuńczyka w oliwie
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • 1 mała cebula
  • 1 ogórek
  • 2 garści oliwek  
  •  sól i pieprz
  •  oliwa z pierwszego tłoczenia
  • 1 limonka
  • 2 garści świeżych liści bazylii 
  • 2 szczypty oregano
 Wykonanie:

Wszystkie składniki pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć na talerze, oprószyć solą, pieprzem i oregano. Udekorować bazylią i na koniec skropić oliwą oraz limonką. Podawać z ulubionym pieczywem, niezawodnie sprawdza się tutaj bagietka.

  




Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...