Sałatka z tuńczyka, pomidorów, papryki, ogórka, oliwek i cebuli skropione oliwą oraz limonką
Propozycja szybkiego lunchu w upalne południe.
Proporcje na dwa talerze:
Składniki:
- 200 g filetów z tuńczyka w oliwie
- 1 papryka
- 1 pomidor
- 1 mała cebula
- 1 ogórek
- 2 garści oliwek
- sól i pieprz
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- 1 limonka
- 2 garści świeżych liści bazylii
- 2 szczypty oregano
Wszystkie składniki pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć na talerze, oprószyć solą, pieprzem i oregano. Udekorować bazylią i na koniec skropić oliwą oraz limonką. Podawać z ulubionym pieczywem, niezawodnie sprawdza się tutaj bagietka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz