Lekka sałatka z cykorii, żurawiny i prażonego słonecznika
Propozycja dietetycznej, pełnej witamin sałatki z cykorią w roli głównej, bardzo popularnej we Francji, zwłaszcza w sezonie zimowym.
Zapraszam.
Składniki:
- 2 cykorie
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 garść uprażonych pestek słonecznika
Sos do sałatki:
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka octu z czerwonych winogron
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka przegotowanej wody
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
Wykonanie:
Cykorię pozbawić zewnętrznych liści, podzielić na ćwiartki, wyciąć twarde, gorzkie końcówki, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski.
Na czystej patelni bez tłuszczu uprażyć słonecznik, przełożyć do cykorii, dodać żurawinę.
W miseczce połączyć ze sobą wszystkie składniki do sosu winegret, energicznie wymieszać, aż do powstania aksamitnego kremu. Polać nim sałatkę, lekko całość przemieszać i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz