Kremowa zupa z dyni i marchwi na bazie śmietanki kokosowej
Kolejna moja propozycja z tytułu wariacji wegańskich na chłodne i jesienne dni.
Mamy tu wszystkie przyprawy, które działają rozgrzewająco i leczniczo.
Na inną potrawę z dyni zapraszam tutaj.
Na inną potrawę z dyni zapraszam tutaj.
Składniki:
- 500 g świeżej dyni
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- około 2 cm świeżego imbiru
- 100 ml śmietanki kokosowej
- sól morska opcjonalnie
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta kurkumy
- 1 szczypta zmielonych goździków
- 1 szczypta mielonej kolendry
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka tłuszczu kokosowego
- 2 łyżki prażonego sezamu
Wykonanie:
Dynie i marchew należy obrać, opłukać oraz pokroić na małe kawałki. W przygotowanym garnku rozpuścić tłuszcz kokosowy, dorzucić posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir. Zeszklić całość, dodać dynię i marchewkę, oprószyć przyprawami, chwilę podsmażyć do uwolnienia się aromatów, dolać wodę, mniej więcej tak, by przykrywała całość i gotować około 20 minut.
Po ugotowaniu się warzyw z przyprawami dokładnie całość zmiksować na aksamitny krem, dodać śmietankę kokosową oraz miód. Gotować 5 minut.
Można podpiec przed podaniem. Przyozdobić prażonym sezamem.
Podawać ze świeżą bagietką lub innym ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz