wtorek, 2 maja 2017

Wegański kapuśniak z ciecierzycą











Wegański kapuśniak z ciecierzycą 

 Ponieważ wiosna w tym roku nas nie rozpieszcza proponuję sięgnąć po coś rozgrzewającego, w tym przypadku gorący, aromatyczny kapuśniak z kapusty kiszonej (witamina C).

Dlaczego wegański?

Ciecierzyca wzbogaci nasz kapuśniak w białko, warzywa w witaminy, a przyprawy oraz oliwa dostarczą nam ciepła, energii oraz dobrego humoru.
Zapraszam.


Składniki:
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 5 ziemniaków 
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 300 g ugotowanej wcześniej ciecierzycy
  • około 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 szczypta mielonego kuminu rzymskiego
  • 1 szczypta przyprawy Garam Masala
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • kilka gałązek tymianku
  •  2-3 łyżki oliwy
 Wykonanie: 

W garnku zrumienić posiekaną cebulę i czosnek, dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na dużych oczkach marchew, dodać sól, pieprz i resztę przypraw wraz z gałązkami tymianku. Podlać bulionem i gotować przez około 20 minut pod przykryciem.

Do ugotowanych warzyw dodać ciecierzycę,  podgotować całość 5 minut, a na koniec dorzucić przygotowaną kapustę kiszoną i gotować całość przez jeszcze 20 minut.

Pozbyć się wygotowanych gałązek tymianku. Przyozdobić świeżym na talerzu tuż przed podaniem.





Smacznego!

2 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...