Wegański kapuśniak z ciecierzycą
Ponieważ wiosna w tym roku nas nie rozpieszcza proponuję sięgnąć po coś rozgrzewającego, w tym przypadku gorący, aromatyczny kapuśniak z kapusty kiszonej (witamina C).
Dlaczego wegański?
Ciecierzyca wzbogaci nasz kapuśniak w białko, warzywa w witaminy, a przyprawy oraz oliwa dostarczą nam ciepła, energii oraz dobrego humoru.
Zapraszam.
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 300 g ugotowanej wcześniej ciecierzycy
- około 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 szczypta mielonego kuminu rzymskiego
- 1 szczypta przyprawy Garam Masala
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- kilka gałązek tymianku
- 2-3 łyżki oliwy
W garnku zrumienić posiekaną cebulę i czosnek, dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na dużych oczkach marchew, dodać sól, pieprz i resztę przypraw wraz z gałązkami tymianku. Podlać bulionem i gotować przez około 20 minut pod przykryciem.
Do ugotowanych warzyw dodać ciecierzycę, podgotować całość 5 minut, a na koniec dorzucić przygotowaną kapustę kiszoną i gotować całość przez jeszcze 20 minut.
Pozbyć się wygotowanych gałązek tymianku. Przyozdobić świeżym na talerzu tuż przed podaniem.
Smacznego!
Smacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja dla osób nie jedzących mięsa :) Ekstra!
OdpowiedzUsuń