Tortilla z awokado i rukolą w sosie jogurtowym z czosnkiem i suszonymi pomidorami
Alternatywa na szybki i zdrowy posiłek oraz propozycja dania dla miłośników przeróżnych sałatek i świeżych warzyw.
Wiosennie!
Alternatywa na szybki i zdrowy posiłek oraz propozycja dania dla miłośników przeróżnych sałatek i świeżych warzyw.
Wiosennie!
Składniki:
- 4 ziarniste placki tortilli
- 1 dojrzałe awokado
- 1/4 świeżego zielonego ogórka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 garści rukoli
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 5 suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka oliwy ze słoiczka w którym mieszczą się suszone pomidory
- 1 szczypta ziół prowansalskich
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
Ogórek, awokado (obrane ze skóry i bez pestki) oraz cebulę umyć, pokroić w plasterki, rukolę opłukać i osuszyć. W osobnej miseczce przygotować jogurt, dodać posiekany czosnek, oraz pokrojone w malutkie kawałeczki suszone pomidory, dodać łyżeczkę oliwy z pomidorów, oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wszystko ze sobą połączyć.
Placki tortilli podpiec delikatnie na patelni bez tłuszczu z obydwu stron i jeszcze miękkie i ciepłe obłożyć sosem i dodatkami, które mamy przygotowane i złożyć na ulubiony swój sposób.
Smacznego!
Za rukolą nie przepadam, ale jestem ciekaw złamania smaku :p Awokado jak najbardziej :D
OdpowiedzUsuńCałość wygląda obłędnie! Uwielbiam awokado. Tortilla z nią musi być nieziemska!:)
OdpowiedzUsuńrewelacja, wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuń