sobota, 31 grudnia 2016

Sylwestrowa przekąska z krewetek i awokado


Sylwestrowa przekąska z krewetek i awokado

Ostatnia propozycja w starym roku, szybka, smaczna i zdrowa przystawka do szampana.

Życzę Wszystkim Szczęśliwego Nowego roku, pełnego miłości, pokoju, zdrowia oraz wielu natchnień kulinarnych.

Proporcje na dwa pucharki.

Składniki:  
  • 200 g podgotowanych krewetek
  • 2 dojrzałe awokado 
  • 1 szalotka
  • 1 mała ostra czerwona papryczka
  • 1 limonka
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta białego pieprzu
  • 1 garść pokrojonego młodego szczypiorku
Wykonanie: 

Krewetki umyte i oczyszczone pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski, dodać pokrojone w kostkę awokado, szalotkę, papryczkę. Oprószyć solą i pieprzem. Wycisnąć sok z limonki do sałatki, skropić oliwą. Dodać pokrojony szczypiorek. Delikatnie przemieszać. Schłodzić w lodówce przed podaniem.



 

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...