Orientalny makaron z ciecierzycą i warzywami na mleku kokosowym z nutą ostrości dla podkreślenia smaków
Kolejne wegetariańskie szaleństwo z ciecierzycą w roli głównej.
Zapraszam również na Rozgrzewająca ciecierzyca w smakach orientalnych. Sałatka z ciecierzycy, suszonych pomidorów i świeżej bazylii Kolorowa sałatka z ciecierzycą i fasolą
Kolejne wegetariańskie szaleństwo z ciecierzycą w roli głównej.
Zapraszam również na Rozgrzewająca ciecierzyca w smakach orientalnych. Sałatka z ciecierzycy, suszonych pomidorów i świeżej bazylii Kolorowa sałatka z ciecierzycą i fasolą
Składniki:
- 200 g chińskiego makaronu
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 3 marchewki
- 1 por
- 1 łodyga selera naciowego
- 4 ząbki czosnku
- 3 cm świeżego imbiru
- 1 ostra papryczka
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 limonka
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 szczypta przyprawy cajun
- 1 szczypta białego pieprzu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól do smaku
- tłuszcz kokosowy
Rozpuścić około jedną łyżkę tłuszczu kokosowego w woku, wrzucić posiekany imbir, czosnek oraz ostrą papryczkę, dodać przyprawy, cukier, karmelizować całość. Następnie dodawać w kolejności pokrojone warzywa: por, marchew, seler oraz ugotowaną ciecierzycę, wszystko przesmażyć. Dodać mleko kokosowe, sok z limonki oraz sos sojowy, chwilę poddusić.
Makaron chiński przygotować według przepisu na opakowaniu, najlepiej w stylu al dente, połączyć go z przygotowanymi warzywami.
Na koniec dorzucić posiekaną świeżą kolendrę.
Makaron chiński przygotować według przepisu na opakowaniu, najlepiej w stylu al dente, połączyć go z przygotowanymi warzywami.
Na koniec dorzucić posiekaną świeżą kolendrę.
Może być zabawnie w trakcie nakładania pałeczkami ciecierzycy, lecz czy musi być zawsze poważnie i perfekcyjnie ? :)
Smacznego!
Obśliniłem chyba całą klawiaturę! Ja ostatnio gotuję z www.kcalmar.com. Może będą dla Ciebie inspiracją....:)
OdpowiedzUsuń