niedziela, 28 sierpnia 2016

Szynka domowa w przyprawach



Szynka domowa w przyprawach


Wystarczy dobry kawałek mięsa (w moim przypadku jest to szynka wieprzowa peklowana) przyprawy, chęci i mamy domową wędlinkę, która na świeżym pieczywie z masełkiem zadowoli każde głodne podniebienie i może własnie na niedzielnym śniadanku, w promieniach słońca i z ukochanymi wokół siebie.
Smacznego.


Składniki:
  • 1 kg świeżej szynki wieprzowej peklowanej
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • 1 szczypta przyprawy Garam Masala
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • kilka ziaren czerwonego pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • kilka kropel sosu Worcestetshire
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 posiekane ząbki czosnku
Wykonanie:

Szynkę dokładnie umyć, ułożyć w garnku, przykryć wodą, dodać sól, pieprz, liście laurowe, goździki zmielone, przyprawę Garam Masale, ostrą paprykę, 2 gałązki rozmarynu, posiekany czosnek. Przykryć pokrywką i na małym ogniu gotować około 30 minut. 

Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego ugotowane mięso, wysmarować je przygotowaną glazurą z sosu sojowego, octu balsamicznego i sosu Worcestetshire, obsypać jeszcze przyprawami i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut i piec w temperaturze 150 stopni.

Kapitalna szynka na ciepło jak i na zimno.



3 komentarze:

  1. Łatwe i szybkie danie, takie przepisy lubię : ) Szynka wyszła wyśmienicie, ma piękny kolor a skórka z przypraw wygląda bardzo apetycznie. Lista składników dość imponująca, co z pewnością przekłada się na wyrazisty efekt smakowy ; ) Widać, że wędlina pozostała soczysta i ma odpowiednio zwartą konsystencję, więc nadaje się i na obiad, i przystawkę czy na kanapkę. Z pewnością wypróbuję przepis, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...