Krewetki z awokado podane na liściach sałaty rzymskiej
Przystawka na życzenie.
Składniki:
- 200 g podgotowanych oczyszczonych krewetek tygrysich
- 1 dojrzale awokado
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 1 garść oliwek
- 1 mała ostra papryczka
- 1 cytryna
- 1 mała sałata rzymska
- 1/4 czerwonej cebuli (dla koloru) można zastąpić szalotką lub zwykłą cebulką
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- sól morska
- pieprz biały
- 1 garść pokrojonego szczypiorku
Wykonanie:
Sałatę umyć, osuszyć, rozdzielić listki, ułożyć na talerzach.
Krewetki dokładnie opłukać (bardzo ważna świeżość), osuszyć, umieścić w misce, dodać pokrojone awokado, pomidorki koktajlowe, ostrą papryczkę, posiekaną cebulkę oraz czosnek, pokrojone w krążki oliwki, całość oprószyć solą, pieprzem, skropić oliwą i cytryną, lekko przemieszać, ułożyć na przygotowanych liściach sałaty.
Przyozdobić szczypiorkiem oraz plastrami cytryny.
Podawać z bagietką oraz ulubionym schłodzonym białym wytrawnym winem jak i winem musującym na przystawkę.
Smacznego !
Przystawka idealna.
OdpowiedzUsuń