środa, 20 sierpnia 2014

Mule w kremowym sosie




Mule w kremowym sosie



Prezentuję danie, którym to powoli żegnam się z wakacjami nad morzem Północnym, tak więc?
 Mule w kremowym, winnym sosie!
Uwielbiam.



Składniki:
  • 2 kg świeżych muli
  • 200 g crème fraîche (śmietana) 
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • 3 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 plaster masła
  • 1 garść świeżej natki pietruszki
  • 1 garść świeżej bazylii
Wykonanie: 

Mule moczyć w zimnej wodzie, oczyścić od zewnątrz z piasku i narośli. Otwarte odrzucić. Do garnka na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną szalotkę i czosnek, zeszklić, dolać wino, dodać czyste i zamknięte mule. Przemieszać. Zostawić na ogniu, pod pokrywka, na 4 i pól minuty, po czym przełożyć otwarte mule na osobny półmisek, tymczasem zamknięte odrzucić, do zredukowanego sosu dodać crème fraîche, chwilę podgotować. Przełożyć mule do półmisków i polać sosem. Posypać świeżo posiekaną natką pietruszki oraz bazylią.










Proponowane wino to Alsace Pinot Blanc - Klenver, Alsace Riesling.
 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...