Mule w kremowym sosie
Prezentuję danie, którym to powoli żegnam się z wakacjami nad morzem Północnym, tak więc?
Mule w kremowym, winnym sosie!
Uwielbiam.
Mule w kremowym, winnym sosie!
Uwielbiam.
Składniki:
- 2 kg świeżych muli
- 200 g crème fraîche (śmietana)
- 300 ml białego wytrawnego wina
- 3 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka oliwy
- 1 plaster masła
- 1 garść świeżej natki pietruszki
- 1 garść świeżej bazylii
Wykonanie:
Mule moczyć w zimnej wodzie, oczyścić od zewnątrz z piasku i narośli. Otwarte odrzucić. Do garnka na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną szalotkę i czosnek, zeszklić, dolać wino, dodać czyste i zamknięte mule. Przemieszać. Zostawić na ogniu, pod pokrywka, na 4 i pól minuty, po czym przełożyć otwarte mule na osobny półmisek, tymczasem zamknięte odrzucić, do zredukowanego sosu dodać crème fraîche, chwilę podgotować. Przełożyć mule do półmisków i polać sosem. Posypać świeżo posiekaną natką pietruszki oraz bazylią.
Proponowane wino to Alsace Pinot Blanc - Klenver, Alsace Riesling.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz