Carpaccio z polędwicy wołowej z orzeszkami piniowymi i parmezanem
Przystawka z delikatnej polędwicy wołowej w aromatach świeżo tłoczonej oliwy, musztardy Maille, limonki, orzeszków piniowych oraz parmezanu.
Zapraszam.
Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
- 200 g polędwicy wołowej
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1/2 limonki
- 1 łyżeczka musztardy Maille
- 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
- kilka płatków świeżo startego parmezanu
- kilka liści świeżej bazylii
Wykonanie:
Lekkie płatki dobrze i cienko skrojonej polędwicy ułożyć na talerzach. Posypać orzeszkami, polać delikatnie sosem (3 łyżki oliwy + 1 łyżka soku z limonki + 1 łyżeczka musztardy). Oprószyć pieprzem i oraz płatkami świeżo startego parmezanu. Ozdobić świeżą bazylią.
Proponowane wino to : Côtes de Castillon - Bordeaux, Chianti Classico - Toscane.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz