Spaghetti z łososiem w sosie śmietanowym
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 250 g świeżego łososia
- 2 ząbki czosnku
- 200 g słodkiej śmietanki
- 1 żółtko
- 1 garść pokrojonego szczypiorku
- 1 szczypta kurkumy
- 1 szczypta pieprzu
- 2-3 szczypty soli morskiej
- 1 łyżka oliwy
- 30 g masła
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dorzucić posiekany czosnek, pokrojony łosoś (uprzednio umyty, osuszony, bez skóry i ości), przyprawić, chwilę podsmażyć. Wymieszaną śmietankę z żółtkiem dolać, przemieszać, chwilę dusić aż zgęstnieje sos, skropić sokiem z cytryny, dorzucić szczypior (odpowiednia będzie również posiekana natka pietruszki). Ugotowany makaron al dente przełożyć do sosu. Gotowe.
Smacznego!
super, właśnie ostatnio kupiłam pięknego łososia ( na razie czeka cierpliwe w zamrażarce) i mam ochotę na makaron - także przepis w odpowiednim momencie znaleziony. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńW takim razie życzę smacznego :)
UsuńRównież pozdrawiam !
Zrobilam dzis ten sos , jest przepyszny .Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńPozdrawiam również !