wtorek, 15 października 2013

Spaghetti z łososiem w sosie śmietanowym




Spaghetti z łososiem w sosie śmietanowym



Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 250 g świeżego łososia
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g słodkiej śmietanki
  • 1 żółtko
  • 1 garść pokrojonego szczypiorku 
  • 1 szczypta kurkumy
  • 1 szczypta pieprzu
  • 2-3 szczypty soli morskiej
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g masła
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:

 Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dorzucić posiekany czosnek, pokrojony łosoś (uprzednio umyty, osuszony, bez skóry i ości), przyprawić, chwilę podsmażyć. Wymieszaną śmietankę z żółtkiem dolać, przemieszać, chwilę dusić aż zgęstnieje sos, skropić sokiem z cytryny, dorzucić szczypior (odpowiednia będzie również posiekana natka pietruszki). Ugotowany makaron al dente przełożyć do sosu. Gotowe.



Smacznego!

4 komentarze:

  1. super, właśnie ostatnio kupiłam pięknego łososia ( na razie czeka cierpliwe w zamrażarce) i mam ochotę na makaron - także przepis w odpowiednim momencie znaleziony. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobilam dzis ten sos , jest przepyszny .Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...