Smażony łosoś z cukinią
Dla dwóch osób:
Składniki:
- 400 g świeżego łososia
- 1 średnia cukinia
- 4 czarne oliwki
- 2 ząbki czosnku
- 2 szczypty soli morskiej
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
Marynata do łososia:
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 cytryna
- 2-3 szczypty soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
Wykonanie:
Umytego łososia kroimy na dwie porcje, usuwamy ości, pozbywamy się skóry i przekładamy do naczynia, skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę.
Cukinię myjemy, osuszamy, przekrajamy wzdłuż na pól i kroimy na plasterki (pól księżyce). Oliwki siekamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, a następnie cukinię i oliwki. Smażymy do momentu, aż cukinia będzie miękka. Łososia wyjmujemy z lodówki i przekładamy na rozgrzana patelnie. Smażymy go po 3 minuty z jednej strony bez dodawania tłuszczu, gdyż jest on w swojej marynacie.
Podajemy ze świeżą sałatą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz