poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Smażony łosoś z cukinią



Smażony łosoś z cukinią



Dla dwóch osób:

Składniki:
  • 400 g świeżego łososia
  • 1 średnia cukinia
  • 4 czarne oliwki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
Marynata do łososia:
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 cytryna
  • 2-3 szczypty soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
Wykonanie:

Umytego łososia kroimy na dwie porcje, usuwamy ości, pozbywamy się skóry i przekładamy do naczynia, skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę. 
Cukinię myjemy, osuszamy, przekrajamy wzdłuż na pól i kroimy na plasterki (pól księżyce). Oliwki siekamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, a następnie cukinię i oliwki. Smażymy do momentu, aż cukinia będzie miękka. Łososia wyjmujemy z lodówki i przekładamy na rozgrzana patelnie. Smażymy go po 3 minuty z jednej strony bez dodawania tłuszczu, gdyż jest on w swojej marynacie. 
Podajemy ze świeżą sałatą.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...