Przystawka z krewetek, awokado i grejpfruta
Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
- 200 g podgotowanych krewetek
- 2 dojrzale awokado
- 1 grejpfrut (u mnie biały)
- 2 łyżki oliwy
- 1 garść świeżej kolendry
- 2 szczypty soli morskiej
- 2 szczypty pieprzu
- 2 szczypty uprażonego sezamu
Wykonanie:
Obrane, umyte i oczyszczone krewetki kroimy na mniejsze kawałki. Filetujemy grejpfruta, siekamy kolendrę, łączymy część z grejpfrutem i łyżką oliwy, lekko oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy. Awokado przekładamy łyżką na półmisek, również kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą, sokiem z grejpfruta, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, natkę kolendry, mieszamy. Formujemy przystawkę na talerzu albo w szklaneczce. Posypujemy lekko sezamem. Podajemy.
Sprawdzona przystawka na upalne dni, pełna przyjemnych doznań smakowych jak i witamin.
Dwa w jednym !
Smacznego.
to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuń