poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Przystawka z krewetek, awokado i grejpfruta



Przystawka z krewetek, awokado i grejpfruta



Proporcje dla dwóch osób:

 Składniki:
  • 200 g podgotowanych krewetek
  • 2 dojrzale awokado
  • 1 grejpfrut (u mnie biały)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 szczypty uprażonego sezamu
Wykonanie:

Obrane, umyte i oczyszczone krewetki kroimy na mniejsze kawałki. Filetujemy grejpfruta, siekamy kolendrę, łączymy część z grejpfrutem i łyżką oliwy, lekko oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy. Awokado przekładamy łyżką na półmisek, również kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą, sokiem z grejpfruta, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, natkę kolendry, mieszamy. Formujemy przystawkę na talerzu albo w szklaneczce. Posypujemy lekko sezamem. Podajemy.

Sprawdzona przystawka na upalne dni, pełna przyjemnych doznań smakowych jak i witamin. 
Dwa w jednym !






Smacznego.

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...