Ryż ze świeżą bazylią i miętą
Ryż podany do dania głównego nie musi być wcale nudny, wystarczy dorzucić do ugotowanego już masło i świeże zioła, a uzyskamy bardzo smaczny i aromatyczny dodatek, pasujący idealnie do ryb i białych mięs.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego
- 2 szklanki wody
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 garść świeżej mięty
- 30 g masła
Wykonanie:
Ryż gotować około 10 minut na małym ogniu bez przykrycia, z odrobiną soli, do odparowania wody tak aby było al dente, (to bardzo ważne, ryż nie może być rozgotowany i klejący). Do ugotowanego gorącego ryżu dodać masło, wymieszać całość, a następnie dorzucić posiekane zioła.
Smacznego!
Na pewno przyrządzę ryż z bazylią. Nawet nie pomyślałem, że można to tak smakowicie skomponować. Zdjęcie jest również genialne. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam do zrobienia tego prostego dodatku :)
UsuńPozdrawiam również !
Uwielbiam ryż i podobnie podaję go jako dodatek do ryby lub drobiu.
OdpowiedzUsuńBazylia świetnie się komponuje z letnimi daniami.
Pozdrawiam!