Sałatka jarzynowa w mojej kuchni
Składniki:
- 4 jajka
- 3-4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1/4 średniego selera korzennego (dużego)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta albo zielona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 por
- 1 garść świeżej posiekanej natki pietruszki
- sól mineralna (około 1 łyżeczki)
- 3 szczypty pieprzu kolorowego
- 1 szczypta kurkumy
Sos do sałatki jarzynowej:
- około 200 g jogurtu naturalnego kremowego
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy Dijon (dla pikantności)
Składniki do sosu dokładnie wymieszać w misce (jogurt, majonez i musztardę najlepiej dozować wedle własnych potrzeb).
Wykonanie:
Wykonanie:
Ugotować ziemniaki z marchewką oraz selerem, około 30 minut. Jajka w osobnym garnku ugotować na twardo (około 4-5 minut). Por dobrze opłukać, sparzyć gorącą wodą, następnie zahartować w zimnej, osuszyć, posiekać, przełożyć do miski.
Ugotowane i ostudzone warzywa obrać ze skórki, pokroić na małe kawałeczki, przełożyć do miski.
Jajka obrać ze skorupek, posiekać, dodać do warzyw.
Paprykę umytą i osuszoną bez ziaren, pokroić na małą kosteczkę, dodać do reszty.
Kukurydze odcedzić z wody, dorzucić.
Przyprawić całość solą, pieprzem oraz kurkumą.
Połączyć przygotowane składniki z sosem, dorzucić posiekaną natkę pietruszki i delikatnie przemieszać.
Przed podaniem schłodzić.
Przyprawić całość solą, pieprzem oraz kurkumą.
Połączyć przygotowane składniki z sosem, dorzucić posiekaną natkę pietruszki i delikatnie przemieszać.
Przed podaniem schłodzić.
jak dużo zmienia sposób podania niby tak banalnego dania
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam!
Usuń