Ser halloumi grillowany podany na rukoli z pomidorami suszonymi i oliwkami
Zapraszam na przystawkę bądź szybki lunch z cypryjskiego sera.
Ser halloumi to ser półtwardy i wytwarzany jest z mleka owczego z dodatkiem mięty o białym kolorze. Można go podawać na zimno oraz w formie smażonej jak i grillowanej.W sam raz na przywołanie ciepłego klimatu, a dla niektórych również i wspomnień z podróży.
Do przygotowania tego dania z serem halloumi potrzebne są nam jedynie świeże liście dowolnej sałaty, pomidory, oliwki oraz oliwa. Taka mała ciekawostka, drugim największym konsumentem tego przysmaku po Cyprze jest Wielka Brytania.
Składniki:
- 200 g sera halloumi
- 1 garść rukoli
- 6 suszonych pomidorów z oliwy
- 1 garść oliwek
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1/2 cytryny
Ser pokroić na plastry (około 1 cm), przełożyć na rozgrzaną patelnie grillową (skropioną oliwą) i smażyć do zrumienienia się z obydwu stron.
Na półmisku ułożyć opłukaną i osuszoną rukolę, suszone pomidory, oliwki, a następnie ułożyć na sałatce zgrillowane plastry sera. Skropić całość wysokiej jakości oliwą z pierwszego tłoczenia oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz