Sałatka jarzynowa z kaparami w sosie tuńczykowo-majonezowym na przystawkę
Składniki:
- 1 garść groszku mrożonego
- 1 garść kukurydzy mrożonej
- 2 łyżki kaparów z zalewy
- 3 gotowane na twardo jajka
- 2 szalotki
- 2 ogórki kiszone
- 2 ostre papryczki
- sól morska
- pieprz czerwony w kulkach (albo zwykły czarny mielony)
- 2 łyżki sosu tuńczykowego (moją inspiracją jest sos podany w tym przepisie)
- 2 łyżki domowego majonezu (olej słonecznikowy zastąpiłam oliwą z pierwszego tłoczenia oraz dodałam szczyptę cukru, przepis tutaj)
Mrożony groszek i kukurydzę należy sparzyć wrzątkiem, a następnie przepłukać pod bieżącą, zimną wodą, odstawić na sito. Do przygotowanej miski w kolejności dorzucamy pokrojoną w kostkę szalotkę, jajka, ogórki, papryczkę, odsączone kapary oraz kukurydzę z groszkiem. Dodajemy sos tuńczykowy, majonez, (można skropić dla smaku sokiem z cytryny), oprószyć solą i pieprzem, całość wymieszać, przełożyć do miseczek. Schłodzić przed podaniem.
Szybko, sprawnie oraz smacznie, w sam raz na ostatki albo romantyczną kolację we dwoje. Sosy do sałatek można przygotowywać według swoich własnych upodobań oraz ich skład, tak jak lubimy i czym dysponujemy na daną chwilę. Kukurydzę mrożoną można zastąpić kukurydzą z puszki, ale jeśli chodzi o groszek to już ten z puszki nie jest taki dobry i efektowny, ale to jest moje zdanie. Wybór należy do kucharza :).
Smacznego.
Bardzo ciekawy przepis. Będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukam przepisu na sałatkę inną niż wszystkie, które się serwuje na imieninach. Chcę pozytywnie zaskoczyć przyjaciół i chyba mi się uda. Mam praktycznie wszystkie składniki - więc już nie mogę się doczekać ich opinii. Dziękuję za przepyszną inspirację kulinarną! :)
OdpowiedzUsuń