sobota, 23 kwietnia 2016

Rozgrzewający kurczak na ostro w sosie curry na mleku kokosowym




Rozgrzewający kurczak na ostro w sosie curry na mleku kokosowym



Orientalnie, po prostu smacznie!
 


Składniki:
  • 500 g filetów z kurczaka 
  • 1 cebula 
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów pelati 
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • sól morska do smaku
  • 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • pieprz czerwony (kilka ziaren)
  • 2 lub 3 ostre papryczki, (wedle uznania)
  • 1 szczypta mielonego kuminu
  • 1 szczypta mielonej kolendry
  • 1 szczypta słodkiej papryki
  • 1 szczypta kurkumy
  • 1 szczypta imbiru
  • 2 szczypty przyprawy curry
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 plaster masła
Wykonanie:

Filety z kurczaka oczyścić z błon, umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. 

W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę i czosnek, chwilę smażyć na niewielkim ogniu do zrumienienia się, w kolejności dodawać wszystkie wymienione przyprawy, przesmażyć, dodać pomidory, odparować z nich wodę. 

Na powstałym sosie ułożyć kawałki kurczaka, dusić pod przykryciem około 10 minut, przemieszać, dolać mleko kokosowe, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut do miękkości i połączenia się smaków i aromatów.

 Na koniec dorzucić posiekaną świeżą kolendrę, oprószyć czerwonym pieprzem. 

Podawać z ryżem lub dobrym pieczywem.









Smacznego !

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...