Orientalny makaron z krewetkami i warzywami na mleku kokosowym
Dla miłośników smaków orientalnych, posiadaczy woka szybkie, aromatycznie danie.
Lekko zbliżone do tajskiego Pad Thai, ale to w kolejnych przepisach.
Składniki:
- 150 g krewetek
- 1 mały brokuł
- 1 marchew
- 1/2 cukinii młodej
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 garść świeżych pędów fasoli mung
- 400 g mleka kokosowego
- 1 limonka
- 200 g chińskiego makaronu
- 3 łyżki sosu sojowego light
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 mała ostra papryczka
- 1 szczypta kolendry w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 4 łyżki oleju sezamowego
Na rozgrzany tłuszcz w woku wrzucić umyte i odsączone krewetki, przesmażyć, przełożyć na półmisek. Kolejno do woka dodawać posiekany czosnek, imbir, papryczkę oraz pokrojoną w piórka cebulę, podsypać przyprawami wraz z cukrem, chwilę karmelizować, a następnie dodawać pokrojoną w słupki marchew, cukinię, różyczki brokuły, przesmażyć całość, dodać krewetki.
Zalać mlekiem kokosowym, wycisnąć sok z limonki, zostawić na 2 minuty do połączenia się smaków.
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.
W miseczkach umieścić makaron, dodać do niego przygotowane krewetki z warzywami w sosie.
Smacznego !
łoł :) takiej sałatki to każdy na pewno chciałby spróbować :)
OdpowiedzUsuń