Pieczony łosoś z sosem musztardowym na cydrze
Szukałam sposobu na prostego łososia, bez używania patelni i tak aby ryba była upieczona i w środku delikatna.
I oto rezultat.
I oto rezultat.
Ryby uwielbiam, więc jak tylko mam dostęp do świeżych i dobrych produktów kuszę się i je przyrządzam.
Zapraszam na łososia pieczonego.
Proporcje dla dwóch osób:
.
Składniki:
- 2 filety z łososia
- 1 łyżka oliwy
- sól morska
- biały pieprz
- 1 cytryna
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka gorczycy
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1 łyżeczka miodu
- 100 ml cydru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 plastry masła
- sól morska
- biały pieprz
- kilka ziaren czerwonego pieprzu do ozdoby i smaku
Umyte i osuszone filety bez skóry lekko posmarować oliwą, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
W rondelku rozpuścić jeden plaster masła, dodać posiekane szalotki i czosnek, dodać gorczycę, (oczywiście prościej jest użyć musztardy francuskiej zamiast suszonej gorczycy) oprószyć solą morską, białym pieprzem, podsmażyć do zrumienienia się, a następnie podlać cydrem, zredukować sos, dodać sok z cytryny, musztardę oraz jeden plaster masła. Na koniec czerwony pieprz.
Łososia przełożyć na papier do pieczenia, umieścić w naczyniu żaroodpornym. Oprószyć białym pieprzem. Piec w 200 stopniach około 20 minut bez przykrycia.
Faza końcowa, czyli przed podaniem. Ułożyć na talerzach po jednym filecie, oprószyć je solą morską, polać sosem musztardowym, do tego skropione liście ulubionej ( u mnie mix) sałaty oliwą oraz sokiem z cytryny, plaster cytryny i purée ziemniaczane z porem, które zaprezentuję w kolejnych przepisach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz