Millefeuille z małych naleśników z truskawkami i bitą śmietaną
Zapraszam na pyszny deser z okazji minionego Dnia Dziecka, który to powinno się świętować przez cały rok, zdrowo, świeżo, smacznie i z miłością !
Składniki na naleśniki:
- 250 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 3 świeże jajka wysokiej jakości (u mnie jak zwykle od zaprzyjaźnionego gospodarza, po prostu cudowne)
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 szczypta soli morskiej
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu waniliowego (nie jest konieczne)
Dodatki do naleśników:
- 200 g słodkiej śmietanki
- 50 g cukru pudru
- 250 g świeżych truskawek
Wykonanie:
Składniki na naleśniki dokładnie wymieszać, obsmażyć na patelni z dwóch stron, wcześniej wysmarowanej dobrym tłuszczem tylko raz do pierwszego naleśnika (u mnie jest to czynione na ceramicznej patelni). Wyciąć koła (3 warstwy dla jednej porcji). W osobnej schłodzonej misce ubić śmietanę z cukrem na gęsty krem. Ułożyć na talerzu warstwami na przemian nakładając ubitą śmietanę i umyte, pokrojone w plasterki truskawki.
Smacznego!
Dziękuję i przyjemne w smaku, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń