poniedziałek, 2 czerwca 2014

Millefeuille z małych naleśników z truskawkami i bitą śmietaną




Millefeuille z małych naleśników z truskawkami i bitą śmietaną



Zapraszam na pyszny deser z okazji minionego Dnia Dziecka, który to powinno się świętować przez cały rok, zdrowo, świeżo, smacznie i z miłością ! 



Składniki na naleśniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 3 świeże jajka wysokiej jakości (u mnie jak zwykle od zaprzyjaźnionego gospodarza, po prostu cudowne)
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego (nie jest konieczne)
Dodatki do naleśników:
  • 200 g słodkiej śmietanki
  • 50 g cukru pudru
  • 250 g świeżych truskawek
Wykonanie:

Składniki na naleśniki dokładnie wymieszać, obsmażyć na patelni z dwóch stron, wcześniej wysmarowanej dobrym tłuszczem tylko raz do pierwszego naleśnika (u mnie jest to czynione na ceramicznej patelni). Wyciąć koła (3 warstwy dla jednej porcji). W osobnej schłodzonej misce ubić śmietanę z cukrem na gęsty krem. Ułożyć na talerzu warstwami na przemian nakładając ubitą śmietanę i umyte, pokrojone w plasterki truskawki.






Smacznego!

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...