Chleb drożdżowy żytni - pełnoziarnisty z lnem
Polecam wyrobienie swojego własnego zdrowego ciasta na pieczywo z mąki żytniej pełnoziarnistej. Po upieczeniu nagroda w postaci pysznego chlebka.
Składniki:
- 500 g mąki żytniej - pełnoziarnistej
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 12 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki lnu
Składniki:
W szklance cieplej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, dolewamy do miski z mąką, lnem i solą, mieszamy wszystko i ugniatamy na jednolitą masę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na mniej więcej jedną godzinę do niewielkiego wyrośnięcia (tak dzieje się z mąką żytnią). Następnie formujemy chlebek, zwilżamy lekko wodą, posypujemy mąką i wstawiamy do nagrzanego pieca na 35-40 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
do zrobienia!
OdpowiedzUsuńciekawe jak ten chleb autorowi wyszedł..... kompletna porazka ten przepis!
OdpowiedzUsuńAutorowi ten chleb wyszedł bardzo dobry. Trzeba pamiętać, że mąka żytnia pełnoziarnista to wyzwanie i nie każdy ma do tego rękę i cierpliwość.
UsuńPozdrawiam.
Chyba po formowaniu warto odstawić na jeszcze 1 h ) inaczej wychodzi lawasz
OdpowiedzUsuń