czwartek, 10 października 2013

Chleb drożdżowy żytni - pełnoziarnisty z lnem







Chleb drożdżowy żytni - pełnoziarnisty z lnem





Polecam wyrobienie swojego własnego zdrowego ciasta na pieczywo z mąki żytniej pełnoziarnistej.  Po upieczeniu nagroda w postaci pysznego chlebka.




Składniki:
  • 500 g mąki żytniej - pełnoziarnistej
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki lnu
Składniki: 

W szklance cieplej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, dolewamy do miski z mąką, lnem i solą, mieszamy wszystko i ugniatamy na jednolitą masę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na mniej więcej jedną godzinę do niewielkiego wyrośnięcia (tak dzieje się z mąką żytnią). Następnie formujemy chlebek, zwilżamy lekko wodą, posypujemy mąką i wstawiamy do nagrzanego pieca na 35-40 minut w temperaturze 200 stopni.



Smacznego!

4 komentarze:

  1. ciekawe jak ten chleb autorowi wyszedł..... kompletna porazka ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Autorowi ten chleb wyszedł bardzo dobry. Trzeba pamiętać, że mąka żytnia pełnoziarnista to wyzwanie i nie każdy ma do tego rękę i cierpliwość.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Chyba po formowaniu warto odstawić na jeszcze 1 h ) inaczej wychodzi lawasz

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...