Guacamole z łososiem i limonką
Przystawka z awokado, świeżym łososiem i pachnącą kolendrą.
Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
- 1 awokado
- 200 g świeżego łososia
- 1 mała czerwona cebula
- 1 limonka
- 2 łyżki oliwy
- 2 szczypty soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- 1 garść świeżej kolendry
- 2 szczypty uprażonego sezamu
Wykonanie:
Przekładamy łyżką awokado do miseczki, rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekaną cebulkę, przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą. Sparzoną limonkę ścieramy na tarce, dodajemy skórkę i sok z połowy do awokado. Do drugiej miseczki przekładamy pokrojony drobno łosoś, przyprawiamy, wyciskamy sok z drugiej polówki limonki, dodajemy 1-2 łyżki oliwy oraz kilka listków kolendry, mieszamy. Układamy w pucharkach na przemian, puree z awokado i łososia, ozdabiając świeżą natką kolendry i szczyptą sezamu.
Podajemy schłodzone.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz