Sałatka z selera naciowego z pomarańczą
Kolejna odsłona dla selera naciowego.
Zapraszam.
Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
- 4 łodygi selera z liśćmi
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego z białego wina (może być sok z cytryny)
- 3 łyżeczki uprażonych pestek słonecznika
- kilka listków świeżej kolendry
- krem balsamiczny
Wykonanie:
Dokładnie umyte i osuszone łodygi selera kroimy na małe kawałeczki, filetujemy pomarańczę, a następnie jej kawałeczki bez błon łączymy z selerem, polewamy sokiem z pomarańczy, oliwą, octem balsamicznym, dorzucamy pestki słonecznika, mieszamy delikatnie, ozdabiamy świeżą kolendrą i kremem balsamicznym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz