Chrupiąca i bardzo zdrowa sałatka!
Wszystkim nam wiadomo, że seler naciowy nie jest rozchwytywanym warzywem, a jednak w doborze odpowiednich składników można zdziałać cuda!
Na dziś polecam seler w takim oto składzie koleżeńskim:
Wszystkim nam wiadomo, że seler naciowy nie jest rozchwytywanym warzywem, a jednak w doborze odpowiednich składników można zdziałać cuda!
Na dziś polecam seler w takim oto składzie koleżeńskim:
Składniki:
Sos do sałatki:
Wykonanie:
Umyte i osuszone łodygi pozbawiamy niechcianych nitek odrywając końcówki. Następnie kroimy na malutkie kawałeczki. Umyte i obrane jabłko również kroimy na malutkie paseczki, tak aby komponowały się z selerem, do tego dorzucamy posiekaną natkę pietruszki oraz sporą część uprażonego wcześniej słonecznika. Sos do sałatki należy w osobnej miseczce dokładnie wymieszać, a wiec jogurt naturalny, majonez (dla zawiązania sosu) ocet balsamiczny, sól i pieprz.
Z wierzchu ozdabiamy słonecznikiem.
Smacznego.
ostatnio odkryłam marynowany seler naciowy. na nowo zachwyciłam się tymi zielonymi łodygami :)
OdpowiedzUsuńwarto się nimi zachwycać, bo są bardzo zdrowe,
Usuńpozdrawiam :)
Uwielbiam tą sałatke jest orzeżwiająca i lekka,zamist slonecznika można użyć płatki migdałów, również bedzie pyszna:)
OdpowiedzUsuńja miałam prażone pestki dyni,a zamiast soku z cytryny ,dodałam łyżeczkę musztardy miodowej-pychota -pozdrawiam-Anula
OdpowiedzUsuńprzepyszna, dziękuję za ten przepis :) w wersji obiadowej dodałam do niej kurczaka, polecam :)
OdpowiedzUsuńTroszkę sceptycznie do niej podchodziłam, ale ciekawośc wygrała. Jest niesamowicie smaczna. Krucha, świeża i na końcu dociera smak słonecznika. WSPANIAŁA!
OdpowiedzUsuńZgadza się, słonecznik, chrupkość, smak !
UsuńPozdrawiam !
Bardzo dobra sałatka , polecam ;-). Od dawna chodził mi ten smak po podniebieniu .
OdpowiedzUsuńsałatka cudo! :) pyszna
OdpowiedzUsuń