Strony

środa, 13 marca 2013

Sałatka z selera naciowego z jabłkiem i prażonym słonecznikiem





Sałatka z selera naciowego z jabłkiem i prażonym słonecznikiem



Chrupiąca i bardzo zdrowa sałatka!
Wszystkim nam wiadomo, że seler naciowy nie jest rozchwytywanym warzywem, a jednak w doborze odpowiednich składników można zdziałać cuda!



Na dziś polecam seler w takim oto składzie koleżeńskim:



Składniki:


  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 1 garść uprażonego słonecznika
  • kilka gałązek natki pietruszki


  • Sos do sałatki:


  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego z białego wina (bądź soku z cytryny)
  • 1 łyżeczka majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu


  • Wykonanie:


    Umyte i osuszone łodygi pozbawiamy niechcianych nitek odrywając końcówki. Następnie kroimy na malutkie kawałeczki. Umyte i obrane jabłko również kroimy na malutkie paseczki, tak aby komponowały się z selerem, do tego dorzucamy posiekaną natkę pietruszki oraz sporą część uprażonego wcześniej słonecznika. Sos do sałatki należy w osobnej miseczce dokładnie wymieszać, a wiec jogurt naturalny, majonez (dla zawiązania sosu) ocet balsamiczny, sól i pieprz. Z wierzchu ozdabiamy słonecznikiem.







    Smacznego.

    9 komentarzy:

    1. ostatnio odkryłam marynowany seler naciowy. na nowo zachwyciłam się tymi zielonymi łodygami :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Uwielbiam tą sałatke jest orzeżwiająca i lekka,zamist slonecznika można użyć płatki migdałów, również bedzie pyszna:)

      OdpowiedzUsuń
    3. ja miałam prażone pestki dyni,a zamiast soku z cytryny ,dodałam łyżeczkę musztardy miodowej-pychota -pozdrawiam-Anula

      OdpowiedzUsuń
    4. przepyszna, dziękuję za ten przepis :) w wersji obiadowej dodałam do niej kurczaka, polecam :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Troszkę sceptycznie do niej podchodziłam, ale ciekawośc wygrała. Jest niesamowicie smaczna. Krucha, świeża i na końcu dociera smak słonecznika. WSPANIAŁA!

      OdpowiedzUsuń
    6. Bardzo dobra sałatka , polecam ;-). Od dawna chodził mi ten smak po podniebieniu .

      OdpowiedzUsuń