Filet z kurczaka w migdałowej panierce
Filet z kurczaka z migdałowej panierce, do tego sałatka z selera i mamy smaczny posiłek na lunch albo ciepłą kolację. Przepis na sałatkę podałam wcześniej na moim blogu.
Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 opakowanie zmielonych migdałów
- sól morska
- pieprz
- kurkuma
- pieprz cayenne
- 1 jajko
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
Z umytego i osuszonego filecika z kurczaka wykrawamy brzydsze kawałki i dajemy je na przykład pieskowi, który tylko czeka na takie okazje ;). Kroimy nasz ładny kawałek mięsa na 4 części.
Przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem, kurkumą oraz pieprzem cayenne. Wkładamy w kolejności nasze fileciki najpierw do rozmąconego jajka, a następnie obtaczamy w mielonych migdałach. Smażymy chwilkę z obydwu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu przekładamy na papier kuchenny w celu odsączenia z tłuszczu. Podajemy z ulubionymi sałatkami.
Smacznego!
Wyglada tak bosko, ze zazdroszcze osobie, ktora miala przyjemnosc to zjesc ! *_*
OdpowiedzUsuńzapraszam ;)
UsuńUwielbiam kurczaka w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńNie potrafię zrozumieć jak ludzie smażą na oliwie... dla mnie tylko olej rzepakowy, bo po pierwsze ma wyższą temperaturę dymienia, a po drugie jest... zdrowszy. Ma więcej omega-3 i witamin i moim zdaniem używając oliwę do smażenia zwyczajnie przepłacamy za coś co nie jest tego warte...
OdpowiedzUsuńTo Pani/Pana zdanie i styl smażenia, ja to szanuję, proszę również uszanować moje ;)
Usuńpozdrawiam !