poniedziałek, 14 stycznia 2013

Pierś z kaczki w sosie winnym z buraczkami




Pierś z kaczki w sosie winnym z buraczkami



Proporcje w daniu dla jednej osoby:

Składniki:
  • jedna pierś z kaczki
  • pieprz kolorowy - kilka ziaren
  • kmin rzymski - kilka ziaren
  • sól morska do smaku 
Sałatka z buraczków: 

  • burak ugotowany - 1 szt.
  • cebula czerwona - 1 mała szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • sól morska
  • pieprz
  • sezam - 1 łyżeczka
  • oliwa - 2 łyżki
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
Przygotowanie sałatki:

Ugotowany burak kroimy w cienkie plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem przygotowanym na bazie oliwy i octu balsamicznego. Do tego dodajemy czerwoną cebulę i posiekany czosnek, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i posypujemy prażonym sezamem.

Sos do kaczki:

  • czerwone wytrawne wino ( Côte du Rhône) 1 lampka
  • suszone śliwki - około 200 g
  • cukier trzcinowy - 2-3 łyżeczki
  • sól morska - szczypta
  • pieprz kolorowy 
  • rozmaryn
  • tymianek
  • masło - 1 łyżka
  • cebula czerwona - 1 szt.
  • czosnek - dwa ząbki 
Wykonanie:

Pierś z kaczki myjemy i osuszamy, pozbywamy jej błon, skórę nacinamy w kratkę tak aby szybciej mogła się wytopić w trakcie smażenia. Pieprz kolorowy oraz ziarna kminu rzymskiego rozgniatamy a następnie nacieramy pierś z dwóch stron. Rozgrzewamy patelnie i kładziemy pierś skóra do dołu i chwilę smażymy do momentu aż skórka lekko zbrązowieje, przekładamy na drugą stronę i smażymy około 2 minut, polewając pierś tłuszczem z kaczki. Przekładamy do naczynia skórą do dołu i wstawiamy  pierś do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut (może być krótszy czas, jeżeli ktoś woli lekko wysmażone w środku). Po upieczeniu należy chwilę odczekać aż mięso nieco odpocznie i wówczas pokroić i serwować. Solić należy ostrożnie, ja po upieczeniu lekko sprószyłam solą morską. Podczas pieczenia piersi mamy czas na przygotowanie sosu. W małym garczku roztapiamy masło, dorzucamy cebulę (nieduże kawałki), czosnek obrany, rozgnieciony i suszone śliwki, chwilę smażymy, dodajemy przyprawy, rozmaryn małą świeżą gałązkę jak również tymianku, cukier, trochę pieprzu z kminem rzymskim, który mamy rozdrobniony wcześniej do przygotowania kaczki. Zalewamy to winem i czekamy aż sos nam się zredukuje. Przecedzamy przez sito i gotowe.
Jako dodatek proponuje wcześniej serwowane na moim blogu ziemniaczki puree z marchewka i oczywiście do przyjemnej konsumpcji czerwone wytrawne wino, w moim przypadku jest to Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu 2010.






Smacznego!



3 komentarze:

  1. U Ciebie też smacznie:) Kaczkę robiłam kiedyś, ale bardzo dawno temu...Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyrządzenie kaczki wciąż przede mną, jak się w końcu odważę, z chęcią skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro będę robić. :-)

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...