Pierś z kaczki w sosie winnym z buraczkami
Proporcje w daniu dla jednej osoby:
Składniki:
- jedna pierś z kaczki
- pieprz kolorowy - kilka ziaren
- kmin rzymski - kilka ziaren
- sól morska do smaku
Sałatka z buraczków:
- burak ugotowany - 1 szt.
- cebula czerwona - 1 mała szt.
- czosnek - 2 ząbki
- sól morska
- pieprz
- sezam - 1 łyżeczka
- oliwa - 2 łyżki
- ocet balsamiczny - 1 łyżka
Przygotowanie sałatki:
Ugotowany burak kroimy w cienkie plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem przygotowanym na bazie oliwy i octu balsamicznego. Do tego dodajemy czerwoną cebulę i posiekany czosnek, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i posypujemy prażonym sezamem.
Sos do kaczki:
- czerwone wytrawne wino ( Côte du Rhône) 1 lampka
- suszone śliwki - około 200 g
- cukier trzcinowy - 2-3 łyżeczki
- sól morska - szczypta
- pieprz kolorowy
- rozmaryn
- tymianek
- masło - 1 łyżka
- cebula czerwona - 1 szt.
- czosnek - dwa ząbki
Wykonanie:
Pierś z kaczki myjemy i osuszamy, pozbywamy jej błon, skórę nacinamy w kratkę tak aby szybciej mogła się wytopić w trakcie smażenia. Pieprz kolorowy oraz ziarna kminu rzymskiego rozgniatamy a następnie nacieramy pierś z dwóch stron. Rozgrzewamy patelnie i kładziemy pierś skóra do dołu i chwilę smażymy do momentu aż skórka lekko zbrązowieje, przekładamy na drugą stronę i smażymy około 2 minut, polewając pierś tłuszczem z kaczki. Przekładamy do naczynia skórą do dołu i wstawiamy pierś do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut (może być krótszy czas, jeżeli ktoś woli lekko wysmażone w środku). Po upieczeniu należy chwilę odczekać aż mięso nieco odpocznie i wówczas pokroić i serwować. Solić należy ostrożnie, ja po upieczeniu lekko sprószyłam solą morską. Podczas pieczenia piersi mamy czas na przygotowanie sosu. W małym garczku roztapiamy masło, dorzucamy cebulę (nieduże kawałki), czosnek obrany, rozgnieciony i suszone śliwki, chwilę smażymy, dodajemy przyprawy, rozmaryn małą świeżą gałązkę jak również tymianku, cukier, trochę pieprzu z kminem rzymskim, który mamy rozdrobniony wcześniej do przygotowania kaczki. Zalewamy to winem i czekamy aż sos nam się zredukuje. Przecedzamy przez sito i gotowe.
Jako dodatek proponuje wcześniej serwowane na moim blogu ziemniaczki puree z marchewka i oczywiście do przyjemnej konsumpcji czerwone wytrawne wino, w moim przypadku jest to Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu 2010.
Smacznego!
U Ciebie też smacznie:) Kaczkę robiłam kiedyś, ale bardzo dawno temu...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPrzyrządzenie kaczki wciąż przede mną, jak się w końcu odważę, z chęcią skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńJutro będę robić. :-)
OdpowiedzUsuń