środa, 9 stycznia 2013

Zupa pomidorowa inaczej




Zupa pomidorowa inaczej



Składniki:

  • przecier pomidorowy 200 g
  • sos pomidorowy 200 g
  • marchew - 4 szt.
  • mala pietruszka - 1 szt.
  • cebule - 2 szt.
  • czosnek - 3,4 ząbki
  • oliwa, 4,5 łyżek
  • sol morska
  • pieprz
  • pieprz cayenne
  • cukier trzcinowy - 2,3 łyżeczki
  • lubczyk - jedna łyżeczka
  • czarne oliwki - garść
Wykonanie:

W garnku zagotowujemy około 2,5 litra wody, dodajemy 4 obrane przekrojone na pol marchewki, jedną małą pietruszkę (może być seler) dwie cebule i czosnek. Wszystko gotujemy około 30 minut a następnie przyprawiamy. Dodajemy nasz przecier i chwilę wszystko gotujemy. Miksujemy blenderem i dodajemy sos pomidorowy oraz oliwę, posypujemy lubczykiem i zagotowujemy (tylko chwilę). Podajemy z czarnymi oliwkami, można również dodać ser (ja nie miałam). 
Taka zupka rozgrzeje serca i przywróci uśmiech w ten zimowy chłodny wieczór.







Smacznego!

4 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...