Chrupiąca sałatka z cykorii i orzechów włoskich
Polecam bardzo zdrową sałatkę z cykorii bogatą w witaminy dla zdrowia i urody :)
Składniki:
- cykorie - 2 szt.
- orzechy włoskie - 1 garść
- szczypior do ozdoby
Sos do sałatki:
- oliwa - 2 łyżki
- jogurt naturalny - 2 łyżki
- cytryna - połowa
- miód akacjowy - 2 łyżeczki
- sól morska - 1 szczypta
- pieprz - 1 szczypta
Wykonanie:
Z umytej i osuszonej cykorii wykrajamy twarde końcówki, czyli głąby (są ciężkostrawne i gorzkie). Z zewnątrz również pozbywamy się pierwszych liści. Następnie kroimy w małe paseczki i układamy na półmisku. Prażymy orzechy włoskie (aby stały się bardziej chrupiące i smaczniejsze). Dodajemy je do cykorii. W osobnej miseczce łączymy oliwę z jogurtem, miodem i przyprawami aż sos stanie się aksamitny i kremowy. Polewamy cykorię i orzechy. Ozdabiamy szczypiorkiem.
Smacznego :)
super przepis:) bardzo lubię cykorię:)) trzeba pamiętać tylko żeby starannie wyciąć te twarde środki:)
OdpowiedzUsuńdokładnie ;)
Usuńpozdrawiam !
do tej pory cykoria kojarzyła mi się gorzko, ale teraz już wiem, że jadłam nie to, co trzeba :) bardzo ciekawa sałatka, do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuń