środa, 23 stycznia 2013

Chrupiąca sałatka z cykorii i orzechów włoskich



Chrupiąca sałatka z cykorii i orzechów włoskich



Polecam bardzo zdrową sałatkę z cykorii bogatą w witaminy dla zdrowia i urody :)



Składniki:

  • cykorie - 2 szt.
  • orzechy włoskie - 1 garść
  • szczypior do ozdoby
Sos do sałatki:
  • oliwa - 2 łyżki
  • jogurt naturalny - 2 łyżki
  • cytryna - połowa
  • miód akacjowy - 2 łyżeczki
  • sól morska - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
Wykonanie:

Z umytej i osuszonej cykorii wykrajamy twarde końcówki, czyli głąby (są ciężkostrawne i gorzkie). Z zewnątrz również pozbywamy się pierwszych liści. Następnie kroimy w małe paseczki i układamy na półmisku. Prażymy orzechy włoskie (aby stały się bardziej chrupiące i smaczniejsze). Dodajemy je do cykorii. W osobnej miseczce łączymy oliwę z jogurtem, miodem i przyprawami aż sos stanie się aksamitny i kremowy. Polewamy cykorię i orzechy. Ozdabiamy szczypiorkiem.





Smacznego :)

3 komentarze:

  1. super przepis:) bardzo lubię cykorię:)) trzeba pamiętać tylko żeby starannie wyciąć te twarde środki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. do tej pory cykoria kojarzyła mi się gorzko, ale teraz już wiem, że jadłam nie to, co trzeba :) bardzo ciekawa sałatka, do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...