czwartek, 6 lutego 2014

Marchewkowe kotlety sojowe


Marchewkowe kotlety sojowe

Sposób na soję i wegetariańskie danie : Kotlety sojowe z marchewką !
Bardzo zdrowe i smaczne, a swój słodki smak zawdzięczają marchwi.
Moja poprzednia propozycja to : Kotlet sojowy z cukinią

Zapraszam. 

Składniki:
  • 1 kg ugotowanej wcześniej soi (Bio)
  • 1-2 marchewki (ładne i słodkie)
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 szczypty soli morskiej
  • 3 szczypty pieprzu
  • 3-4 szczypty ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 jajko wysokiej jakości (najlepiej wiejskie, nabywam je od zaprzyjaźnionego gospodarza)
  • 2 szklanki bułki tartej (proponuje własną domową)
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
Wykonanie:

Soję należy przemielić przez maszynkę, dodać do niej posiekaną i usmażoną cebulkę i czosnek na oliwie z odrobiną soli i cukru, startą marchew na dużych oczkach, całe jajko, przyprawy, zioła. Masę najlepiej wyrobić ręką. Mocząc ręce w wodzie ukształtować kotlety, a następnie panierować je w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju słonecznikowym albo oliwie ( u mnie olej słonecznikowy) na złoty kolor. Przełożyć na papier kuchenny w celu odsączenia tłuszczu. 
Podawać z ulubionymi surówkami i sosami.



Smacznego.

2 komentarze: