Zupa cebulowa na czerwonym winie
Na dziś winna i bardzo aromatyczna zupa cebulowa na czerwonym winie, która postawi na nogi każdego grypowicza i jak sądzę zadowoli niejedno uśpione zimowym snem podniebienie. Odgoni wszelkie zimowe dolegliwości, powodzie, zamiecie śnieżne i przywoła upragnioną wiosnę, wiosnę w Paryżu? :)
Czekam z utęsknieniem na jej pierwsze symptomy.
Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
- 4 duże cebule
- 4 gałązki tymianku
- 4 liście laurowe
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 litr bulionu wołowego
- 1/2 bagietki
- 100 g sera Comté
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Pokrojoną cebulę w piórka przełożyć do rozgrzanego tłuszczu, dodać tymianek, liście laurowe, zrumienić całość, oprószyć solą i pieprzem, podsypać mąką, podsmażyć, wlać wino, podgotować, a następnie zalać bulionem, gotować około 20-30 minut aż cebula zrobi się mięciutka.
Przygotowane miseczki żaroodporne wypełnić ugotowaną zupą cebulową, ułożyć w każdej z nich po jednej kromce bagietki, obsypać startym serem Comtè i wstawić do pieca na około 5-6 minut do zrumienienia się sera (200 stopni).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz