niedziela, 12 maja 2019

Mini frittaty z łososiem wędzonym, brokułami oraz parmezanem




Mini frittaty z łososiem wędzonym, brokułami oraz parmezanem


 Kolejny raz przekonałam się, że śniadanie nie musi być nudne i pracochłonne, wystarczy kilka składników aby posiłek zamienić w coś innego niż jajecznica, którą to notabene też uwielbiam.  
Posłużą nam do tego trzy główne składniki, świeże jajka, łosoś wędzony oraz brokuł. Parmezan można zastąpić innym dobrym jakościowo serem. Przygotowanie i pieczenie to jakieś 15 minut. 
Przystawka z takich mini "frittatek" będzie również zadowalająca, gdyż smaczna jest też na zimno. Podana na przykład z małym kleksem domowego majonezu.



Zapraszam.



Proporcje na trzy tarteletki:

Składniki:
  • 3 jajka z wolnego wybiegu 
  • 100 g łososia wędzonego 
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 różyczki brokuła
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • 1 garść pokrojonego drobno szczypiorku
  • sól morka i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka masła
Wykonanie:

Jajka wbić do miski, dolać mleko, dodać przyprawy (uwaga łosoś i parmezan jest słony), wymieszać na jednolitą masę, dorzucić pokrojone drobno różyczki brokuły, następnie pokrojone na małe kawałki łososia, parmezan oraz szczypiorek. Wszystko ze sobą połączyć i  przełożyć do wysmarowanych uprzednio masłem tarteletek. Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut.  Podawać z ulubionymi dodatkami. 











Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz