piątek, 10 maja 2019

Nasiona chia o smaku kokosowym z owocami na śniadanie i nie tylko




Nasiona chia o smaku kokosowym z owocami na śniadanie i nie tylko


Ochota na zdrowe śniadanie (konkurencyjnie do owsianki oraz jaglanki), słodką przekąskę w ciągu dnia, deser, podwieczorek, jak kto chce, a nawet podjadanie przed snem pod hasłem "ochota na słodkie"
Przygotowując takie nasiona chia dzień wcześniej zyskujemy na czasie wczesnym rankiem dnia następnego.



Składniki:
  • 4 łyżki nasion chia (bio)
  • 200 ml mleka
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 50 g mleka kokosowego (bio)
  • 1 łyżka syropu z agawy albo miodu (bio)
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 4 łyżki amarantusa ekspandowanego

Wykonanie:

Nasiona chia zalać mlekiem i odstawić na minimum sześć godzin do lodówki. W kolejności dodać jogurt, mleko kokosowe (wedle potrzeb, ja dodaję nie więcej jak w przepisie ponieważ nie chcę uzyskać zbyt mdłego smaku, stąd również jogurt naturalny), posłodzić syropem z agawy albo ulubionym miodem, wszystko ze sobą dobrze połączyć. Przed podaniem wypełnić przeznaczone do tego pucharki bądź zwykle miseczki uzyskanym kremem, przyozdobić świeżymi owocami (u mnie są to truskawki, jedne z pierwszych w tym sezonie, słodkie i pyszne oraz uwielbianą przeze mnie marakuję, która to lubi się z kokosem). Na koniec posypać wiórkami kokosowymi i jeżeli akurat są pod ręką to kulkami amarantusa ekspandowanego.

Można fantazjować, byle zdrowo i z umiarem.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...