niedziela, 3 lutego 2019

Sałatka jarzynowa w mojej kuchni




Sałatka jarzynowa w mojej kuchni

Składniki:
  • 4 jajka 
  • 3-4 ziemniaki 
  • 3  marchewki
  • 1/4 średniego selera korzennego (dużego)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta albo zielona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 por 
  • 1 garść świeżej posiekanej natki pietruszki
  • sól mineralna (około 1 łyżeczki)
  • 3 szczypty pieprzu kolorowego
  • 1 szczypta kurkumy

Sos do sałatki jarzynowej:

  • około 200 g jogurtu naturalnego kremowego
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon (dla pikantności)
Składniki do sosu dokładnie wymieszać w misce (jogurt, majonez i musztardę najlepiej dozować wedle własnych potrzeb). 

Wykonanie:

Ugotować ziemniaki z marchewką oraz selerem, około 30 minut. Jajka w osobnym garnku ugotować na twardo (około 4-5 minut). Por dobrze opłukać, sparzyć gorącą wodą, następnie zahartować w zimnej, osuszyć, posiekać, przełożyć do miski. 
Ugotowane i ostudzone warzywa obrać ze skórki, pokroić na małe kawałeczki, przełożyć do miski.
Jajka obrać ze skorupek, posiekać, dodać do warzyw. 
Paprykę umytą i osuszoną bez ziaren, pokroić na małą kosteczkę, dodać do reszty.
Kukurydze odcedzić z wody, dorzucić.
Przyprawić całość solą, pieprzem oraz kurkumą.
Połączyć przygotowane składniki z sosem, dorzucić posiekaną natkę pietruszki i delikatnie przemieszać.
Przed podaniem schłodzić. 


2 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...