niedziela, 17 lutego 2019

Pieczone pulpety z tuńczyka




Pieczone pulpety z tuńczyka



Pulpety z tuńczyka w tej wersji i w formie pieczonej powstały w moim domu dlatego, ponieważ chciałam zaoszczędzić sobie czasu żmudnego smażenia na patelni oraz tłuszczu (z tego pieczenia). Składniki do utworzenia takich pulpetów to inwencja twórcza kucharza (można coś pominąć lub dodać od siebie). Jest to również świetna alternatywa na podanie ich na przystawkę oraz w formie przekąski. Towarzystwo dobrego sosu oraz sałaty sprawi, że danie bez problemu znajdzie swoich wielbicieli.



Składniki:
  • 195 g tuńczyka w sosie własnym w puszce   
  • 2 jajka wysokiej jakości i z wolnego wybiegu
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku  
  • 3 łyżki parmezanu 
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego 
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki 
  • 1 garść posiekanego szczypiorku 
  • sól mineralna i biały pieprz do smaku  
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 szczypta kuminu 
  • 1 łyżka oliwy   
Wykonanie: 

Do miski przełożyć posiekaną szalotkę i czosnek, dodać w kolejności tuńczyk, parmezan, bułkę tartą, przyprawy, sos rybny, sos ostrygowy, zioła, wbić 2 jajka, całość wymieszać, formować zwilżonymi dłońmi kulki i ułożyć na papierze do pieczenia. 

Piec w temperaturze 190 stopni około 30 minut do zrumienienia się. 

Podawać z ulubionymi sosami oraz sałatami.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...