wtorek, 19 lutego 2019

Francuska zupa cebulowa



Francuska zupa cebulowa - Reaktywacja


Przynajmniej raz do roku przyrządzam francuską zupę cebulową. Przyszedł czas na ser Gruyère, bardzo dobrze wkomponowany w całość dania. Bulion wołowy zastąpiłam wywarem warzywnym, który zgotowałam wcześniej. Rosół wołowy, czy też z kury jest oczywiście intensywniejszy w smaku, co poprawi jakość zupy, ale świat się nie zawali gdy zastąpimy samą wodą. Francuzi lubią zupę wówczas dopieścić skondensowanym sosem wołowym. To samo dotyczy serów. Comté czy Gruyère są najwłaściwszymi w tym przypadku.Wszystko tak naprawdę zależy od tego co zawiera nasza spiżarka.


Zapraszam!


Przepisy do mojej zupy cebulowej poniżej:

Francuska zupa cebulowa
Zupa cebulowa na czerwonym winie






Bon appétit !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...