czwartek, 9 lutego 2017

Ser halloumi grillowany podany na rukoli z pomidorami suszonymi i oliwkami


Ser halloumi grillowany podany na rukoli z pomidorami suszonymi i oliwkami

Zapraszam na przystawkę bądź szybki lunch z cypryjskiego sera. 
Ser halloumi to ser półtwardy i wytwarzany jest z mleka owczego z dodatkiem mięty o białym kolorze. Można go podawać na zimno oraz w formie smażonej jak i grillowanej.W sam raz na przywołanie ciepłego klimatu, a dla niektórych również i wspomnień z podróży.
Do przygotowania tego dania z serem halloumi potrzebne są nam jedynie świeże liście dowolnej sałaty, pomidory, oliwki oraz oliwa. Taka mała ciekawostka, drugim największym konsumentem tego przysmaku po Cyprze jest Wielka Brytania.
 
Składniki:
  • 200 g sera halloumi
  • 1 garść rukoli 
  • 6 suszonych pomidorów z oliwy 
  • 1 garść oliwek 
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 cytryny
 Wykonanie:

Ser pokroić na plastry (około 1 cm), przełożyć na rozgrzaną patelnie grillową (skropioną oliwą) i smażyć do zrumienienia się z obydwu stron.

Na półmisku ułożyć opłukaną i osuszoną rukolę, suszone pomidory, oliwki, a następnie ułożyć na sałatce zgrillowane plastry sera. Skropić całość wysokiej jakości oliwą z pierwszego tłoczenia oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.


 Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...