wtorek, 7 lutego 2017

Zupa krem z pora


Zupa krem z pora

Przygotowałam na dzisiaj krem z pora, trochę spontanicznie, a trochę tak, że po prostu był pod ręką.

Przepis jest bardzo prosty, zwykle nie dodaje się do tego typu kremów aż tak dużo przypraw, raczej te podstawowe, sól, pieprz i gałka muszkatołowa, lecz ja mam ogromną do nich słabość i zawsze będąc w nowym miejscu (tym razem jest to urocza, klimatyczna Anglia), zaopatrzam się dosyć obficie, a przyznam, że jest tu spory wybór! 

Przyprawy (wszyscy doskonale wiemy o tym) przyspieszają metabolizm, także sięgając po nie w odpowiednich dawkach i z dobrych źródeł, bez zbędnych trujących dodatków, nie tylko poprawimy smak naszych potraw ale i zadbamy o nasze zdrowie.
Jak więc nie korzystać z takich dobroci? :)

Zapraszam na przepis i pozdrawiam.

Proporcje na 4 osoby.

  
Składniki:
  • 3 duże pory 
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku  
  • 1 marchew
  • 3 średnie ziemniaki  
  • 100 ml cydru
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta białego pieprzu  
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta przyprawy chili
  • 1 szczypta kurkumy
  • 1 szczypta mielonej kolendry 
  • 1 szczypta przyprawy Garam Masala 
  • 2 liście laurowe 
  • kilka suszonych ziaren czerwonego pieprzu
  • 1 łyżka wysokiej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki masła
 Wykonanie: 

Pora obrać z zewnętrznych liści, dobrze opłukać, pokroić na plastry, przepłukać dla pewności na sicie, odstawić do odsączenia z wody. Marchew obraną i umytą zetrzeć na dużych oczkach. Szalotkę i czosnek posiekać. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w małą kostkę. 

W garnku roztopić masło, dodać w kolejności przygotowane warzywa: szalotka, czosnek, ziemniaki, marchew, oprószyć solą i cukrem, chwilę poddusić, a następnie dodać por oraz resztę przypraw wraz z liśćmi laurowymi. Podlać cydrem, chwilę podgotować, około 10 minut. 

Do podduszonych jarzyn dodać mleko, tak aby mniej więcej przykrywało warzywa w garnku. Można dodać więcej mleka niż podałam w przepisie, ja tego nie zrobiłam, tym razem chciałam uzyskać gęsty krem. Gotować na małym ogniu jeszcze 15 minut. 

Po wyłączeniu wyjąc liście laurowe, całość zmiksować na aksamitny krem. Na talerzu przyozdobić czerwonym pieprzem i skropić ulubioną oliwą. 

Podawać z chrupiącą pyszną bagietką i cierpliwie czekać na wiosnę :)





 Smacznego!

2 komentarze:

  1. Krem z pora? Mniam! Por ma właściwości odchudzające, z tego co wiem. Zachęcający wygląd i zachęcający jest cały ten por. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...