niedziela, 16 listopada 2014

Mini frittata z warzywami, krewetkami i świeżym oregano





Mini frittata z warzywami, krewetkami i świeżym oregano



Proporcje na 3 foremki:

Składniki:
  • 3 jajka (wysokiej jakości i z dobrego źródła)
  • 4 łyżki mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g sera cheddar
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 młodej cukinii
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 2 szczypty pieprzu białego
  • kilka podgotowanych krewetek
Wykonanie: 

Do miski wbić 3 jajka, przyprawić solą i pieprzem, dodać mleko, posiekane świeże oregano, wymieszać na gładką masę, dosypać starty ser na małych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę + masło, dorzucić posiekaną szalotkę, czosnek i pokrojoną drobno paprykę i cukinię. Podsmażyć, po chwili dodać jajka. Ściętą lekko masę jajeczną przełożyć do foremek wysmarowanych masłem, ułożyć na masie obrane, oczyszczone i umyte krewetki, posypać serem, wstawić do pieca. Zapiekać około 10-15 minut w 200 stopniach.













Smacznego !

1 komentarz:

  1. Fritatty wyglądają świetnie :) Super pomysł na danie z krewetkami.

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...