wtorek, 11 listopada 2014

Sałatka z oliwek, pieczonej papryki i rukoli




Sałatka z oliwek, pieczonej papryki i rukoli



 Szybko, zdrowo i smacznie.



Zapraszam.



Składniki:
  • 1 papryka
  • 2 garści rukoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść zielonych oliwek
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 1 jajko (świeże i  z dobrego źródła)
  • 4 fileciki anchois
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu białego
  • 1 szczypta kurkumy
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1 szczypta imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka wody przegotowanej

Lista składników jest długa, nie należy jednak się jej bać, ponieważ są to ozdobniki kubków smakowych. Oczywiście warzywa jak i dodatki do sosów to własna lista życzeń bądź możliwości na daną chwilę. Uwielbiam przeróżne sałatki i przystawki. Często zdarza się, że nie sięgam po danie główne z najprostszej przyczyny : brak miejsca ! Ale deser ? Oj nie, deser musi być ;) !

Wykonanie:

Umytą i osuszoną rukolę ułożyć na talerzach, następnie rozrzucić oliwki, paprykę pokrojoną w paski (moja papryka została wcześniej upieczona w całości w piekarniku, wydobywając w ten sposób jej cudowny aromat, a dla wrażliwszych także z powodu łatwości w usuwaniu skórki), jajko ugotowane na twardo i pokrojone na ćwiartki, cebulę w paseczki, może być szalotka, szczypior, co kto lubi i co ma pod ręka, ważne aby warzywa i inne produkty do naszych dań były świeże i z dobrego źródła.

Sos do sałatki:

Fileciki anchois wraz z rozgniecionym czosnkiem, przyprawami, oliwą, sokiem z cytryny i miodem należy zmiksować do konsystencji kremu oraz dodać wodę w celu połączenia się składników. Polać sałatkę sosem. Podawać z grzankami.





Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...