niedziela, 5 stycznia 2014

Pączki krewetkowe - Beignets de crevettes






 Pączki krewetkowe - Beignets de crevettes




Znakomita przystawka z krewetek w cieście. 
Zapraszam.




Składniki:
  • 500 g krewetek surowych
  • 1 l oleju słonecznikowego
  • 150 g mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka (albo wody)
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 szczypta ostrej papryki
      Wykonanie:   
Krewetki należy obrać, oczyścić, pozostawić ogonki, umyć, osuszyć. W osobnej misce połączyć jajko z mąką i mlekiem (albo wodą), przyprawić, dobrze wymieszać. Krewetki uprzednio maczając w rozrobionym cieście smażyć na głębokim gorącym tłuszczu do zrumienienia się.
Podawać z ulubionymi sosami. 
U mnie jest to miksturka z ketchupu (2 łyżki ketchupu + jedna łyżeczka miodu + 1-2 szczypty ostrej papryki) 
Doskonały będzie także majonez, najlepiej zrobiony w domu



Smacznego!
              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...