poniedziałek, 13 stycznia 2014

Chleb słonecznikowy drożdżowy żytnio - pszenny





Chleb słonecznikowy drożdżowy pszenno - żytni



Składniki:

200 g mąki żytniej
200 g mąki pszennej
12 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
3/4 szklanki ciepłej wody
1 garść słonecznika
1 łyżka oliwy

Wykonanie:

Połączyć ze sobą mąkę żytnią i pszenną, posolić, dodać oliwę, dosypać słonecznik. Drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie, dolać do miski z mąką. Wyrobić ciasto. Odstawić na 2 godziny pod ściereczką. Ponownie wyrabiać, uformować. Odłożyć jeszcze na 10 minut pod ściereczką. Lekko zwilżyć ciepłą wodą uformowany chleb, obsypać ziarnami, mąką i wstawić do nagrzanego pieca na około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni (czas pieczenia jest uzależniony od pieca, czasami pieczenie wydłuża się do 1 godziny).
Efekt to chrupiący i bardzo smaczny chlebek.















Smacznego!

2 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...