Spaghetti z krewetkami w sosie śmietanowym i winem musującym
Bardzo szybkie, sycące i smaczne danie.
Zapraszam.
Zapraszam.
Składniki:
- makaron spaghetti - około 200 g
- krewetki gotowane - 150 g
- śmietanka słodka - 200 ml
- szklanka białego wina musującego słodkiego (albo wytrawnego)
- czosnek - 3 ząbki
- sól morska - pól łyżeczki (wedle gustu)
- szczypta pieprzu czarnego
- pieprz cayenne - szczypta (u mnie pól łyżeczki, ewentualnie świeża ostra papryczka - rozwiązanie idealne)
- masło - 50 g
- pęczek świeżej natki pietruszki
Wykonanie:
Gotujemy al dente makaron w osolonej wodzie i odstawiamy. Na patelni (ceramicznej) rozgrzewamy masło i wrzucamy posiekany czosnek, lekko podsmażamy i dorzucamy umyte, obrane i oczyszczone krewetki. Przyprawiamy i chwile smażymy, dolewamy wino. Po odparowaniu alkoholu wlewamy śmietankę i wszystko chwilę dusimy. Na koniec dorzucamy posiekaną świeżą pietruszkę i nasz wcześniej ugotowany makaron. Mieszamy całość i łączymy ze sobą. I gotowe.
Smacznego!
Wygląda smkowicie! Uwielbiam te małe, różowe potworki:)
OdpowiedzUsuńja tez ;)
Usuńpozdrawiam
ja dodałam uduszone pieczarki i wyszło przepyszne, dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńnajlepsze spaghetti jakie kiedykolwiek jadlam! Robilam je juz z 5 razy i za kazdym razem smakuje nam jeszcze bardziej. Dzieki za przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo mi milo :)
UsuńPozdrawiam !
Dodajcie na koniec odrobinę startej skórki z cytryny - obłęd! poezja! 3* Michelina :)
OdpowiedzUsuń